En feminin spiritualitet

Der er brug for en feminin spiritualitet


En feminin spiritualitet er altfavnende. Den er flydende. Den er varm. Den er levende. Den er rasende. Den er uendelig sorgfuld. Den er uendelig glædesfyldt. Den er kedelig. Den er alt.


Så længe der er lidelse i verden er der lidelse i mig, fordi min skæbne er knyttet til alle væsner på kloden, fordi dyret i buret er mig og fordi din lidelse er min lidelse. For mig er det ikke en mulighed eller et mål udelukkende at trække vejret og tømme sindet. Det er en vej til at mærke mig selv. Den tomhed og det rum jeg i den proces skaber giver plads til, at alle tilstande og følelser kan få plads.


Den feminine spiritualitet handler for mig om medfølelse. Mit hjerte smertes i mødet med din smerte, smeltes i mødet med din kærlighed og glædes i mødet med din glæde.


Medfølelse er at føle med alt liv. Og at føle andres følelser som var det mine egne. Medfølelse er at være et med den anden i det den anden er i. For den anden er mig. 


Medfølelsen er tomhedens fylde. Som Jeff Foster skriver, at vi skal glemme målet om den urørlige, cool og rationelle Buddha: ”There is a wild Buddha in all of us and she will not be tamed. The more you try to suppress her, the louder she gets. The more you try to shame her, try to make her feel crazy, ‘irrational’ or ‘overly emotional’, the angrier and more powerful she gets. The more you run from her, the more she runs after you. She will not be defeated with clever words and sophisticated philosophies. She will not be silenced; you will not be able to escape her, for you are only trying to escape yourself.”


Hvis den maskuline spiritualitet er det tomme rum, den rationelle rolige Buddha. At være vågen og vidne til det hele. Så er den feminine spiritualitet at føle det hele. At være det hele. Uden adskillelse. Uden dom.


Uden følelser er der tomhed. 

Medfølelsen er tomhedens fylde. Medfølelse med alt, hvad der nu måtte være. Levende, varmt, koldt, dødt, råt, lidende, elskende, uden filter, med filter. Favnet. Elsket. Som det er. I al sin uperfekthed. Oplysthed er ikke en transcendering af følelser. Men en forbundethed med alt der er.